Case-esimerkki siitä, miten Icareus auttoi Helsingin kaupunkia parantamaan online-videokokemusta sekä sisäisessä että ulkoisessa viestinnässä
Videoviestintää ja sisältöpalveluja asukkaille, kaupungin omille työntekijöille ja muille sidosryhmille
Helsinki on johtava kaupunki viestinnän ja palveluiden digitalisaatiossa
Helsinki on Suomen pääkaupunki ja Helsingin seudun noin 1,49 miljoonaa asukasta ja 779 000 työpaikkaa käsittävän talousalueen keskus. Helsinki on myös Suomen kulttuurillinen, hallinnollinen, poliittinen ja liike-elämän keskus, monen suuren yrityksen kotikaupunki ja maan suurin työnantaja, jolla on lähes 39 000 työntekijää. Lisätietoja: http://www.hel.fi
Helsinki-kanavan videoita katsottiin vuonna 2019 yhteensä yli 400 000 kertaa. Suoria lähetyksiä lähetettiin 75 ja niitä katsottiin yhteensä noin 54 000 kertaa. Katsotuin video oli Asuminen kerrostalossa. Sitä katsottiin yli 36 000 kertaa. Katsotuin suora lähetys oli Pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille, jota katsottiin yhteensä yli 24 000 kertaa.
Tutustu Helsinki-kanavaan: https://www.helsinkikanava.fi
Yhteenveto
Helsingin kaupunki on nähnyt videoviestinnän ja oman videopalvelun hyödyt jo vuosien ajan. Helsinki-kanava on kaupungin videoviestinnän kanava ja tarjoaa kaupunkilaisille tärkeitä ja ajankohtaisia sisältöjä.
Videoiden suosio sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä on kasvanut viime vuosina niin yksityisellä kuin julkisella puolella valtavasti. Videoviestinnän tehokkuus onkin jopa kuusinkertainen verrattuna teksti- ja kuvaviestintään. Toisaalta sosiaalisessa mediassa ihmiset katsovat keskimäärin yhtä videota vain kuusi sekuntia, katsojat vaihtavat nopeasti uuteen sisältöön ja siellä pärjäävät erityisesti viihteelliset sisällöt. Vastaavasti tutkimukset ovat osoittaneet, että katseluiden määrä ja kesto ovat huomattavasti korkeampi, mikäli videot ovat organisaation omilla verkkosivuilla.
Helsinki-kanavan kautta viestintä onkin huipputehokas keino tavoittaa ja tiedottaa ajankohtaisista ja asiapitoisista asioista kuntalaisille sekä omille työntekijöille.
Ratkaisu
Haaste
Laatua ja luotettavuutta videoviestintään
Tänä päivänä erilaiset ”fake news” -videot, videoiden kopiointi sosiaalisen mediapalveluista ja muu ei-toivottu sisältö muodostavat uhkan bränditurvalliselle julkishallinnon viestinnälle. Oma turvallinen ja laadukas videopilvi tarjoaa ratkaisun ongelmaan. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että sekä katsottujen videoiden lukumäärä että katselusajat ovat huomattavasti pitempiä, jos videot ovat organisaation omalla verkkosivustolla. Helsinki tiesi, että sen on kaupunkina annettava objektiivista, puolueetonta ja luotettavaa tietoa oman bränditurvallisen ympäristönsä kautta.
Sosiaalinen media ei ole oikea ratkaisu julkishallinnon ensisijaiseen videoviestintään
Video on viestinnän muotona tehokas. Kuitenkin tutkimusten mukaan sosiaalisessa mediassa ihmiset katsovat keskimäärin yhtä videota vain kuusi sekuntia: katsojat vaihtavat nopeasti uuteen sisältöön, ja siellä pärjää lähinnä viihteellinen sisältö, eivät yritysten tai julkisten organisaatioiden videot. Siksi sosiaalinen media ei ole myöskään oikea ratkaisu kaupungin ensisijaiseksi videoviestinnän työkaluksi.
Live-lähetyksiä, tallenteita, videoita ja podcasteja
Helsingin kaupunki tuottaa monentyyppisiä streaming sisältöjä muun muassa Live-lähetyksiä tiedotustilaisuukista, konserteista ja seminaareista; julkaiseen tapahtumien tallenteita, tuottaa muita videoita sekä podcasteja. Uuden videoalustan tuli tukea kaikkea tätä sekä Live- ja tiedostotranskoodausta, teksitystä ja adaptiivista striimausta ja laadukasta sisällönjakelua jopa kansainvälisesti tarjotakseen parhaan mahdollisen katselulaadun.
Joustava, luotettava ja monipuolinen videopalvelu
Tärkein tekninen vaatimus oli tarjota ominaisuuksiltaan monipuolinen ja joustava alusta, joka tarjoaa luotettavan ja turvallisen ratkaisun sekä suojattuun sisäisen että avoimeen ulkoiseen videoviestintään. Kaupungilla oli jo valmiina laaja valikoima suoratoistovideoita, ja lisäksi se tuottaa suoria lähetyksiä lähes päivittäin. Varsinkin muutamat suuret live-tapahtumat vuodessa vaativat huomattavasti enemmän kapasiteettia (tuen tuen jopa lähes 100.000 katsojalle) kuin ”normaalit ajat”, joten alustan piti olla helposti skaalautuva, jopa lyhyellä varoitusajalla.
Brändätty videoportaali ja helppo hallinta
Laadukas videopalvelu näyttää asiakkaan brändiltä eli tässä tapauksessa palvelun oli pohjauduttava Helsingin kaupungin visuaaliseen ohjeistukseen ja layout-suunnitelmiin. Lisäksi videopalvelun oli tarjottava helpot ja luotettavat sisällönhallintatyökalut kaikille viestintä ja sisältöihmisille ilman teknistä osaamista.
Integroinnit kolmansien osapuolten tietojärjestelmiin
Vaatimuksena oli myös muita tietojärjestelmiä oli integroitava uuteen videoalustaan, esim. kuten kaupunginvaltuustokokouksien dataratkaisu kokousten web-lähetyksiä varten.
Sisällön jakaminen muille uutis- ja videopalveluille
Helsinki jakaa sisältöä uutispisteille, verkkosivustoille ja TV-kanaville, mikä oli otettava huomioon jakelussa.
Ratkaisu
Helsinki-kanava
Helsinki-kanava on kaupungin videopalvelu, joka kokoaa eri osastojen tuottamat videot, live -tapahtumat, webinaarit ja podcastit yhteen videopalveluun. Myös kaupunkilaiset voivat ladatavideoita ”Minun Helsinki” –sivun kautta jotka kaupunki hyväksyy ennen julkaisua. Oma turvallinen ja luotettava videopilvipalvelu mahdollistaa korkealaatuisen ja tehokkaan videoviestinnän sekä katsojien sitoutumisen.
Räätälöity responsiivinen videoportaali
Icareuksen videopilvipalvelu sisältää erilaisia videosovelluksien ja videoverkkosivujen mallipohjia, joita voidaan muokata, räätälöidä ja julkaista helposti ja nopeasti asiakkaan brändin mukaisina eri verkkosivuilla ja päätelaitteissa. Yleisiä käyttötapauksia ovat julkiset videoportaalit, yrityksen intranetit sekä koulutus- ja koulutuspaikat.
Icareus toteutti Helsinki-kanava palvelun responsiivisena verkkosivuja pohjautuen Helsingin kaupungin visuaalisista ohjeistukseen ja palvelutarpeeseen hyödyntäen Icareuksen videoportaalin sivupohjaa. Palvelu julkaistiin kaupungin omassa Helsinki-kanava domainissa.
Laadukas monikielinen käyttökokemus WCAG saavutettavuudella
Käyttökokemusta parantaa korkea AA-tasoinen WCAG-saavutettavuus ja monikielinen tuki suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Helpot työkalut ei-teknisille hallintakäyttäjille
Helsingillä työskentelee yli 100 viestinnän työntekijää. Heistä lukuisilla on pääsy palveluun, eikä Icareus rajoita hallintakäyttäjien määrää. Käyttäjät lisäävät oman toimialueeseensa kuten kaupunginhallintoon, terveydenhuoltoon, liikuntaan, opetustoimeen ja kulttuuriin liittyviä videosisältöjä ja -tapahtumia pitäen palvelun eläväisenä.
Korkea skaalautuvuus
Icareus videopilvi tarjoaa Helsingille mahdollisuuden skaalata palvelua jopa hyvin lyhytaikaisten tapahtumien tarpeiden mukaan. Esimerkkinä suosituista korkea katsojamäärien videotapahtumasta ovat elävän musiikin konsertit, joista suurimman, ennätykselliset 100 000 katsojaa saavutti vuoden 2020 Vappu -tapahtumassa.
Katselun suojaus IP-rajoituksilla
Osa Helsingin tuottamista sisällöistä on tarkoitettu ainoastaan Helsingin kaupungin työntekijöille. Icareus Suite tarjoaa lukuisia keinoja rajoittaa katselu ainoastaan halutulle kohderyhmälle. Helsinki-kanavan hallintakäyttäjät voivat valita kunkin yksittäisen tapahtuman kohdalla, josko sen sisällöt näkyvät ainoastaan kaupungin sisäverkossa.
Tulokset
Helsingin kaupungilla on nyt yksi luotettava, joustava ja keskitetty videoviestinnän ja -sisältöjen palvelu kansalaisille, matkailijoille ja henkilökunnalle. Sen avulla Helsinki voi virtaviivaistaa videoviestintää ja käyttää videon tehoa paremmin. Helsinki voi myös houkutella nuorempia yleisöjä, jotka haluavat videota ja tarjoavat kaiken kaikkiaan parempaa palvelua kansalaisilleen.
Muita asiakascaseja
Banco Mediolanum
Mediolanum Group, johon myös Banco Mediolanum kuuluu, perustettiin 1982 palvelemaan perheitä ja tarjoamaan heille henkilökohtaista palvelua Family Banker -konseptinsa kautta. Sillä on yli 1 300 000 asiakasta Italiassa, Irlannissa, Saksassa, Luxemburgissa ja Espanjassa, joille se on tarjonnut online-käyttökokemuksen jo vuodesta 2002.
Bright
Bright Group on Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa toimiva Pohjoismaiden johtava tapahtumatekniikan tuotteita ja palveluita tarjoava yritys, joka työllistää 400 alan ammattilaista. Osaavalla, kokeneella ja intohimoisesti alaan suhtautuvalla henkilökunnalla on yhteenlaskettuna vuosikymmenten kokemus ja kyky luoda ainutlaatuisia elämyksiä.
Capital AV
Tapahtumat siirtyivät keväällä 2020 ”yhdessä yössä” verkkoon ja Capital AV reagoi muutokseen nopeasti. Käytössä olleet ratkaisut eivät kuitenkaan riittäneet vastaamaan asiakkaiden työnkulku-, laatu- ja ominaisuusvaatimuksiin, joten Capital AV ja Icareus rakensivat yhdessä Icareuksen Tapahtuma ja Webinar -videopilvestä kokonaisuuden.